جستجو 
استان ها
سایر خدمات

 RSS 

 RSS 2.0
 ATOM 3.0
 WAP
 OPML
 HTML

[نسخهء متنی]
[نسخه موبایل]




آمار بازدیدها
میهمان بر خط:   77    
عضو بر خط:   0    
امروز:   18151    
دیروز:   53140    
مجموعا:   15940401    

   |   
 شماره مطلب: 3800 | 06:21 یک شنبه 25 بهمن 1388                                                                                                                 
نکته هاي کاشت ، داشت و برداشت در بادام با نام علمي prunus Amygdalus
بادام با نام علمی prunus Amygdalus یا Communis Amggdalus دیپلوئید و دارای (16 = n2 ) کروموزم و ژنوم آن (8=m) از خانواده Rosaceae بوده . در جنس prunus جای گرفته و هم ردیف خویشاوند نزدیک هلو، شلیل ، گوجه و آلو می باشد و می تواند با آنها تلقیح شود این محصول عموماً غیر خودگشن و از نظر خلوص ژنتیکی ناخالص می باشد

بادام با نام علمی prunus Amygdalus یا Communis Amggdalus دیپلوئید و دارای (16 = n2 ) کروموزم و ژنوم آن (8=m) از خانواده Rosaceae بوده . در جنس prunus جای گرفته و هم ردیف خویشاوند نزدیک هلو، شلیل ، گوجه و آلو می باشد و می تواند با آنها تلقیح شود این محصول عموماً غیر خودگشن و از نظر خلوص ژنتیکی ناخالص می باشد . اجداد آن به صورت گونه های وحشی در آسیایی مرکزی، ایران ، تاجیکستان ، افغانستان و تیان شان چین) به طور خوردو دیده می شود . باید دانست که بادام های مغز شیرین در بین ارقام گونه های وحشی نیز یافت می شود. درخت بادام در شرایط آب و هوای مدیترانه ای که دارای تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای بسیار سرد هم می باشد کاشته می شود. درخت بادام از جمله درختانی است که نسبت به سرما مقاوم است ولی چون گل آن زودتر از سایر درختان باز می شود همیشه در معرض خطر سرمای دیررس بهاره قرار می گیرد و تقریباً این سرما باعث از بین رفتن محصول آن می گردد . بنابراین کاشت این درخت در مناطق با آب و هوای معتدل گرم و استفاده از ارقام دیر گل باعث افزایش میزان باروری این محصول می گردد. تا چند سال پیش سرمای دیررس بهاره بزرگترین مانع توسعه کشت بادام در نواحی سردسیر بوده است ولی اکنون با تولید و معرفی بادامهای دیر گل این محدودیت از بین رفته است ، این درخت از جهت خاک قانع است فقط باید از کشت آن در زمینهای رسی و مرطوب خودداری کرد. البته باید در نظر داشت که بادام در خاکهای سبک و عمیق با بافت لیمونی به خوبی رشد می کند . ولی خاکهای سنگین و مرطوب باعث خفگی درختان بادام شده و بیماری های ریشه و طوقه زودتر به آن حمله می کند مناسب ترین خاک برای بادام ، زمین هایی است که PH آنها بین 7-8 باشد معمولاً قبل از کاشت برای بالابردن PH زمینهای اسیدی از کودهای آهکی استفاده می کنند. لیست واریته های مرجع یا محک 14 واریته از ارقام معروف بادام دنیا که هر یک دارای ویژگی خاصی می باشند به عنوان مرجع معرفی شده است این ارقام باید در کلکسیون های بادام کاشته شوند ، خصوصیات ارقام محلی و سایر ارقام با آنها مورد مقایسه قرار گیرد تا استفاه از نتایج آزمایشها برای سایر پژوهشگران آسانتر باشد. لیست واریته های کاشته شده در کلکسیون تحقیقاتی ویژگی واریت هایی که خصوصیاتشان موردمطالعه قرار گرفته از نظر زود گلی Cavaliera 38(F.T) کاوالیرا 38 زودرسی میوه Nonpareil(F) تون پاریل قدرت رشد Tuono(F) تواونو تناوب 214.Rachele راشل 214 نیاز به سرما Primorski(F) پریمورتسلی زود به میوه نشستن (زود باردهی) Marcona(FE) مارکونا مقاومت به مونیلیا Burbank(T) بوربانک مقاومت سفیدک Tavleur Ardechoise 6iF آرد وشواز مقاومت Gloeosporium Marcona(F.E) مارکونا مقاومت Fusicoccum Zaaf(F.T) زآف مقاومت لکه آجری Polystigma Tozear توزورو حساس به ریزش جوانه های برگ Jordanolo bud Failure جورودانولو سختی پوست Marcona مارکونا مقاومت به یخبندان بهاره Cavaliera 38(F.T) کاوالیرا 38 حرفهای T.F.E حرف اول کشورهای اسپانیا ، فرانسه و تونس می باشد که پیوندکها از آنها تهیه شده اند . مشکلات بادام کاری درایران 1- غیر پیوندی بودن درختان درنتیجه یکدست نبودن محصول 2- سرمازدگی بهاره ، تولید نامنظم محصول 3- نامرغوب بودن محصول به علت اختلاط زیاد 4- عدم همزمانی در رسیدن میوه ها 5- طغیان افات و بیماریها ، در اثر رهاشدگی پیری درختان 6- غیر مکانیزه بودن باغ ها با توجه به تراکم بیشتر باغها صفات مثبت برای انتخاب رقم بادام به منظور کاشت 1- زمان گلدهی – دیر گلی 2- مقاومت شکوفه ها به سرما به هنگام زمان گلدهی و چغاله بادام ها 3- انتخاب ارقامی که کم شاخه و دارای اسپورها بیشتر هستند . 4- انتخاب ارقام خودگشن 5- انتخاب ارقام پرمحصول 6- انتخاب ارقام که سال آوری ندارند 7- ارقامی که هرس در آنها آسان می باشد. 8- مقاومت یا حساسیت کمتر به آفات و بیماریها 9- مرغوبیت مغز بادام از نظر بازار پسندی (شکل، رنگ ، چروکیدگی ، زبری و صافی ) 10- نبودن مغزهای دوتایی (دوبل) 11- نسبت مغر به میوه بیشتر باشد 12- برداشت محصول آسان و پوست سبز راحت تر از هسته جدا شود. 13- تاریخ رسیدن میوه زودتر صورت گیرد. (زودرس) 14- سازگاری در سیستم های مختلف کشت از قبیل آبی و دیم بادانستن مشکلات بادامکاری در ایران و همچنین صفات مثبت و ارقام مناسب برای کاشت در باغات ایران می توان یک باغ مناسب با شرایط آب و هوایی و مقاوم به آفات و بیماری ها در هر نقطه از ایران تأسیس کرد. باید توجه داشت که برای آماده سازی زمین باید یکسری از عملیات ها را قبل از کاشت و یکسری را پس از کاشت انجام داد. که عملیات قبل از کاشت شامل خردکردن طبقات فشرده خاک و بی نیاز کردن درختان از کودهای پایه فسفات ، پتاس و کود آلی در سالهای اول می باشد. و عملیاتهای پس از کاشت شامل ایجاد یک لایة نرم و خشک از خاک در سطح زمینی به منظور جلوگیری از تبخیر ، دفع علفهای هرز که مصرف کنندة آب و مواد غذایی هستند ، خاک ورزی یااصلاح خاک است که معمولاً بااضافه کردن هوموس ، کاشت کودسبز، کودهای حیوانی و در خاک ایجاد می گردد .


کاشت الف) کاشت - تهیه نهال برای احداث نهالستان مناسب، لازم است نکات زیر رعایت کنیم - انتخاب منطقه برای احداث نهالستان بزرگ و تجاری بهتر است جایی انتخاب شود که هوا ملایم و دورة رشد رویشی گیاهان زیاد باشد . - انتخاب زمین خاک نهالستان بهتر است ، سبک ، قوی و قابل نفوذ باشد ، نهالهایی که در خاکهای سبک پرورش داده می شوند دارای ریشه های بیشتر واز نظر ابتلا به بیماری سالمتراند . - خاک نهالستان خاک از نظر فیزیکی، شیمایی و آب آن از نظر کیفیت مورد مطالعه قرار گیرد. زراعت های سال قبل باید مشخص شود. معمولاً خانوادة سولاناسه پیاز و هندوانه خاک نهالستان را به قارچهای خاکی از جمله ورتیسلیوم فوزاد یوم آلوده می کند که بذور بادام و هلو به آن حساس اند. - عملیات قبل از کاشت این عملیات که شامل تسطیح ، کوددهی و .. است که اگر خوب انجام شود. نتیجه مطلوب تر است . - تهیه نهال: زمان آماده کردن نهال پیوندی بادام در مناطق گرم که دورة رشد طولانی است یک سال و در مناطق سرد به مدت دو سال است . - استراتیفیته کردن بذر برای شکستن دورة بذر بادام ، بذرها را خیس و آغشته به سموم قارچ کش کرده و در درجه حرارت 5 درجه و رطوبت کافی به میزان حدوداً 40-50 روز نگه می دارند تا بذر شروع به جوانه زنی کند . - کاشت مستقیم بذر در زمین خزانه در اواخر پاییز قبل از شروع سرما و یخبندان بذور بادام راپس از ضد عفونی کردن، مستقیماً در زمین اصلی می کارند ، فاصلة بین ردیف ها را به اندازة ماشین آلاتی مثل تیلرـ تراکتورهای باغی تنظیم می کنند بین ردیف ها 80-10 سانتی متر و فاصلة بین بذور 10-15 سانتی متر می باشد . بیرون آوردن نهال قبل از کندن نهال باید فاصلة دوره آبیاری را زیاد کرد تا خزان طبیعی به موقع صورت گیرد شاخه هاسخت تر شود و در مقابل سرمای زمستان مقاوم باشند . برای اطمینان بیشتر قبل از بیرون آوردن نهال آنها رابا قارچ کشها سمپاشی می کنند و بعد رقم درخت را با زدن اتیکت مشخص می کنیم و بعد برای بیرون آوردن زمین را مرطوب می سازیم تا به صورت گاورو در آید تا به ریشه آسیب کمتر وارد شود .( باید دقت داشت که بیرون آوردن نهالها پس از ریختن کامل برگها باشد) کاشت نهال کاشت نهال بادام روی پایة بذری بادام در فصل پاییز موفقیت بیشتری دارد . در کاشت پاییزه ریشه می تواند در طول فصل زمستان زخمهای خود را التیام بخشد و شروع به ریشه دهی نماید و در بهار شروع به فعالیت کند . در صورت دیر کاشته شدن قبل از ترمیم زخم ریشه ها قسمت هوایی شروع به فعالیت می کند و ذخیره نهال را مصرف می کند و با اولین گرمای اوائل تابستان خشک می شود. تراکم کاشت فواصل کاشت و زمان های مورد نیاز در یک هکتار به عوامل زیر مربوط می شود: - شرایط اقلیمی در مناطق کم آب و زمینهای کم عمق تراکم درخت کمتر و فاصلة آنها بیشتر است . • عملیات زراعی و کاربرد ماشینها نیز در تراکم درختان مؤثر است . • باغ هایی که دسترسی به آب دارند تراکمشان زیاد است . • قدرت رشد درخت: در ارقامی که حجم کمتری دارند می توان تراکم را افزایش داد. • کشت دیم ، در این کشت درختان را با میزان بارندگی تنظیم می کنند. ترکیب کاشت ارقام بادام ارقام بادام اکثراً غیر خودگشتن هستند، برای برداشت محصول خوب، باید به نکات زیر توجه کرد . • گرده دهنده و رقم اصلی ، هم زمان شکوفه نمایندو همدیگر راپوشش دهند. • گرددهنده و رقم اصلی ، همدیگر رابتوانند تلقیح کنند. • استفاده از دو رقم گرده دهنده ، مطمئن تر است . • برای تسهیل در گرده افشانی استفاده از کندوی عسل در باغ بسیار مفید است . روش کاشت : - تهیه چاله های کاشت : اگر زمین با شخم عمیق آماده شده باشد گودال کوچکی حفر کرده و نهال را در آن قرار می دهیم در کاشت نهال بادام نکات زیر را رعایت شود. 1- اصلاح ریشه های زخمی سبب می شود در ریشه های فرعی زیادی طویل شود. 2- عمق کاشت ،نهال تا طوقه زیر خاک قرار گیرد . در صورتی که در خاک دفن شود،خفه می گردد و برای جلوگیری ازسوزش تنه نهال در مقابل تابش آفتاب ، ته ساقه را باکاغذ یا کلش در طول سال می بندند. 3- قراردادن محل پیوند نهال به سمت وزش بادهای تند . 4- ریختن مقدار خاک اضافی به طور موقت و برداشت خاک اضافی پس از سبز شدن و استقرار نهال 5- پس از کاشت بلافاصله باید نهال آبیاری شود. 6- به هنگام کاشت به نسبت گرده دهنده با رقم اصلی توجه شود

داشت : هرس و تغذیه داشت هرس : باید توجه شود هر عملی در قسمت هوایی درخت در رشد ریشه و اندامهای هوایی آن تأثیر میگذارد به طوری که هرس شدید باعث تأخیر در بازدهی و آزاد گذاشتن رشد طولی شاخه ها سبب تسریع در باروری درخت می وشد. به طور کلی در طول حیات درختان میوه ، سه نوع هرس روی آنها انجام می شود. 1- هرس فرم یا هرس شکل دهی درخت: در 3 یا 4 سال اولیه پس ازکاشت نهال صورت می گیرد، در این سالها بازوهای اصلی و شاخه های ثانویه درخت را انتخاب میکنند، برای استقرار بهتر و زودتر در زمین در این سالها رشد درخت رابیشتر تقویت می کنند. 2- هرس بازدهی : هدف از این هرس ایجاد تعادل بین بازدهی و قدرت رویشی درخت برای معدود کردن پدیدة سال آوری ، بازدهی منظم ،هدایت نور به قسمت داخلی تاج درخت است . 3- هرس احیاء و نگهداری : در این مرحله به حذف شاخه های خشک شده در اثر آفات و بیماری و قطع برخی از شاخه ها برای تحریک قدرت رویشی و زایشی درخت اکتفا می کنند. تغذیه درختان بادام : با توجه به اینکه قسمت زیادی از خاکهای تحت کشت بادام کشور، دراراضی آهکی و سنگلاخی است و اغلب در این خاکها فراهم کردن عناصر غذایی برای درختان بادام به دشواری صورت می گیرد . از طرف دیگر مصرف متعادل کودهای شیمیایی در تغذیه درختان بادام به فراموشی سپرده می شود که این عوامل سبب بروز مشکلات تغذیه ای برای این محصول مهم و صادراتی شده است . 1- ازت: مصرف مقادیر کافی کودهای ازته یکی از عواملی است که در افزایش کمیت و بهبود کیفیت میوه بادام مؤثر است . به گزاش میک و کستر (1997) در یک هکتار باغ بادام با عملکرد مطلوب حدود 110کیلوگرم ازت از یک هکتار زمین خارج می شود که برای جبران این مقدار به 225-280 کیلوگرم ازت خالص نیاز است . 2- فسفر: در مغز بادام میزان قابل توجهی فسفر وجود دارد . بنا به گزارش چاپمن (1968) در صورت زیاد بودن کودهای فسفر در خاک کاهش جذب عناصری مثل مس ، روی ، بر و آهن را خواهیم داشت با این حال مصرف 350 گرم سوپر فسفات تریپل یا فسفات آمونیوم برای هر درخت ده ساله یا بیشتر به صورت چالکود توصیه می شود. 3- پتاسیم : پتاسیم یکی از عناصری است که تأثیر بسزایی در افزایش کمیت و بهبود کیفیت محصول بادام دارد و در موارد کمبود شدید، نوک و حاشیه زیر برگهایی که روی شاخه های قیوتر هستند به طرف بالا خم می شود و ابعاد میوه کاهش پیدا می کند. 4- منیزیم : در اثر کمبود منیزیم برگهای تحتانی زودتر پیر می شوند و ریزش می کنند همچنین میوه ها قبل از رسیدن ریزش می کنند ولی کمبود این عنصر باعث ریزش گلها نمی شود . برای جبران کمبود منیزیم می توان ازکود سولفات منیزیم به مقدار 500 گرم یا یک لیتر سولفات پتاسیم منیزیم به ازاء هر درخت بارور به صورت چالکود استفاده کرد. 5- روی و بُر: در بین عناصر ریز مغزی دو عنصر روی و بُر تأثیر زیادی بر تشکیل و توسعه میوة بادام دارد . معمولاً متوسط تشکیل میوه در بسیاری از ارقام کمتر از 30 درصد است و به علت مهم بودن این میوة اقتصادی هم در میوة سبز (چغاله ) و هم در میوه خشک ( بادام ) محلول پاشی عناصر ریز مغزی محتوی اوره ، سولفات روی ، اسید بوریک هر یک با غلظت پنج درهزار در پاییز بعد از برداشت محصول و قبل از ریزش برگها و در بهار هنگام متورم شدن جوانه های گل مفید است . 6- آهن : بادام ازجمله درختانی است که نسبت به کمبود آهن مقاوم است ولی برای رفع کمبود آهن می توان ازکودهای محتوای این عنصر نظیر کلات های آهن به میزان 250 گرم و یا سولفات آهن به میزان یک کیلوگرم به همراه یک کیلوگرم کود گوگردی گرآنول ، تیوباسیلوس و کود حیوانی به طریقة جایگذاری عمقی استفاده کرد و همچنین به منظور محلول پاشی می توان از سوفات آهن با غلظت 7-10 درهزار استفاده نمود . کمبودآهن باعث حساس شدن درخت بادام به شانکر باکتریایی می شود. 7- منگنز : علائم کمبود این عنصر در بادام به صورت کم رنگ شدن برگ ظهور میکند . برای رفع کمبود این عنصر میزان 150-200 گرم سولفات منگنز به ازاء هر درخت به صورت پالکود همراه کودهای حیوانی و گوگرد توصیه می شود .برای افزایش کارایی آن می توان این عنصر را به همراه روی به صورت محلول پاشی نیز استفاده کرد. 8- مس : به دلیل سمپاشی درختان بادام با سموم حاوی مس کمبود این عنصر تا حدودی در درختان بادام مطرح نیست ولی برای کمبود مس می توان به میزان 100-150 گرم به ازای هر درخت بارور به صورت جایگذاری عمقی استفاده نمود . همچنین برای محلول پاشی می توان باغلظت دو در هزار استفاده کرد. داشت: آفتهای بادام و بیماریها آفات مهم باغ بادام 1- زنبور مغز خوار بادام End(Hym., Eurutomidae)Eurytoma amyadili این زنبور که یکی از مهمترین آفتهای بادام است سالانه در بعضی ازمناطق کشور در حدود 50% خسارت وارد می کند . این آفت با تغذیه از مغز میوه بادام در مرحلة لاروی خسارت وارد می کند . آثار خسارت به صورت مومیایی شدن میوه ها تجلی می یابد که این گونه میوه ها اکثراً در روی درخت باقی مانده و حتی هنگام برداشت نیز از درخت به راحتی جدا نمی شوند . با وجود این لاروهای پیشتاز این آفت ممکن است باعث ریزش میوه ها بشوند . مشخصات : اندازه حشرات کامل ماده و تر به ترتیب mm 6-8 و mm 4-6 و رنگ عمومی بدن آنها سیاه براق و چشم هایی مرکب به رنگ قهوه ای . بالها شفاف و شکم بیضی شک است . ویژگیهای زیستی : این حشره معمولاً زمستان را به صورت لاروهای کامل در داخل میوه های مومیای شده میگذارند و قبل ازتشکیل شکوفة بادام به شفیره تبدیل می شود. حشرات کامل مصادف باریختن گلبرگ ها ظاهر شده و پس از تغذیه مختصر از شبنم و دیگر مایعات درداخل بافت میوة جوان تخم ریزی میکند . هر حشره ماده حدود 120-150 عدد تخم میگذارد . معمولاً پس از 2-3 هفته تخم ها تبدیل به لارو شده و برای رشد کامل یک میوه کامل لازم است . لاروها اکثراً به صورت انفرادی زندگی می کنند و یک نسل در سال هستند . روش های کنترل: 1. کشت ارقام مقاوم و حذف واریته های حساس به آلودگی بهترین راه است . 2. جمع آوری و سوزاندن میوه های مومیایی شده 3. میتوان همزمان با پرواز آنها بااستفاده از سمهای فسفرة جذبی نظیر فوزالین اقدام به محلول پاشی کرد. 2- کرم سر شاخه خوار هلو Z.(Lepidopteia, Gelechiidae) Anarisan Lineatella یکی از افات مهم درختان میوه هسته دارازجمله بادام ، هلو ، زردآلو و ... است . لاروها در اوایل فصل بهار وارد سرشاخه ها شده و باعث خشک شدن آنها وایجاد سر شاخه های فرعی می شوند ولی نسل های بعدی وارد میوة هلو و بادام می شوند . البته خسارت آنها در باغهای جوان اقتصادی است. مشخصات: اندازة حشرات کامل با بالهای باز 15-11 میلی متر و طول آن 8-7 میلی متر است . یکی از ویژگیهای ظاهری ان بالهای لبی آن است که به طور مشخص ضخیم شده و به ظرف جلو امتداددارد. تخم این حشره تخم مرغی شکل و به ابعاد 25/0-4/0 میلیمتر و به رنگ سفید که به تدریج به زدری می روند . لاروهای سن اول قرمز روشن متمایل به قهوه ای و از سن دوم به بعد تا حدودی قهوه ای می شوند. روشهای کنترل : این حشره که درای دو نسل است . نسل اول آن برای باغهای جوان خطرناکتر است و برای مبارزه با آن سمپاشی می کنند . مهمترین وسیله برای پیش آگاهی استفاده از تله های فرمونی از نوع چسبنده است . روش دوم که متداولتر است در جهان استفاده از فرمونهای جنسی است که به منظور ایجاد اختلال در امر جفت یابی است . البته این نوع روشهای کنترلی اصولاً باید در سطوح گسترده و به صورت یکپارچه باشد . 3- شته سبز هلو : Sulz(Hom., Aphididae) Mgzuz Pesicae این حشره عسلک فراوانی از خودش ترشح می کن و به شدت باعث پیچیدگی برگها ، ریزش گل و میوه می شود . خسارت این آفت بیشتر در اوایل فصل بهار است علاوه بر این شتة سبز هلو ناقل تعداد بیشماری از بیماری های مهم ویروسی در روی درختان میوه و همچنین گیاهان زراعی است . مشخصات : افراد ماده بالغ بی بال به طول 6/1-6/2 میلی متر و رنگ بدن از سبز تا سبز متمایل به زرد است . ماده های زنده زای بالدار کمی کوچکتر از افراد بی بال بوده و رنگ سر و سینه آنها سیاه و شکمشان به رنگ سبز متمایل به زرد است که در روی آن لکه های تیره رنگی دیده می شود رنگ شاخکها سیاه تا قهوه ای و طول آنها تقریباً برابر طول بدن است . روش کنترل : با عنایت به اینکه این حشره به صورت تخم در روی درختان میوه دار زمستان گذرانی می کند لذا می توان قبل از تورم (پیش بهاره ) یک نوبت تیمار شیمیایی با روغن و لک به نست 3 درصد انجام داد. باید مواظب باشیم تامحلول سمی با تنه و شاخه ها که محل زمستان گذرانی دشمنان این آفات (کفشدوزکها) است تماس پیدا نکند . و همچنین باید از سمپاشی بی رویه جلوگیری کرد چون باعث از بین رفتن کفشدوزکها می شود مورد دیگر استفاده ازارقام مقاوم است . 4- شته خالدار هلو: (Hol(Hom., Aphididae) Pterochloroides Persicae این آفت که در اکثر مناطق ایران وجود دارد به صورت گروهی در روی تنه و شاخه های اصلی درختان بادام هلو و گوجه و ... مستقر شده و از شیره نباتی آوندها تغذیه می کند . این حشره باعث ضعف عمومی درخت و زرد شدن برگها می وشد. مشخصات : حشرات کامل این آفت نسبتاً درشت و طول آن 5/3-4 میی متر ، گلابی شکل و رنگ بدن خاکستری متمایل به قهوه ای است در روی حلقه های قفسه سینه و شکم خالهای سیاه رنگی وجوددارد که به همین خاطر به شته خالدارمعروف است . روشهای کنترل: با توجه به این که این شته به صورت متراکم زندگی می کند و ازدور قابل مشاهده است در صورت کم بودن و مبارزة موضعی می توان از یک برس و یا جارو زبر استفاده کرد ولی در صورت آلوده بودن یک باغ میتوان از حشره کشهای انتخابی نظیر پریمود به نست نیم درهزار محلول پاشی کرد. آنچه که حائزاهمیت است این که در موقع سم پاشی باید ازمحلول فقط برای محل آلوده استفاده کرد و از محلول پاشی روی برگ و شاخه جلوگیری کرد . 5- شپشک نخودی بادام : Arch. (Hom., caccidae) Didesmococcus unisaciatus این آفت از آفات مهم درخت بادام محسوب می شود. پوره ها و حشرات کامل این آفت روی شاخه های سال مستقر شده و از شیرة نباتی استفاده می کنند و توان درخت میزبان را به شدت کاهش می دهند . درختانی که این چنین خسارت می بینند مستعد پذیرش حشرات چوپ خوار می شوند که خود از اهمیت به سزایی برخوردار است . این آفت برخلاف شپشک نخودی معمولی Eulecanium coryli برگهای درختان را آلوده نمی سازد . مشخصات : مادة بالغ در شروع تخمگذاری به رنگ قهوه ای تیره با جلای خفیف بنفش بوده و روی قسمت عقبی بدن یک قسمت به رنگ قهوه ای روشن است که به طور مشخص درامتد عرض بدن دیده می شود طول افراد ماه 5/3 -5/8 میلی متر و عرض آن 4-5/4 میلی متر و بلندی 6/2-7/4 میلی متر است . حشرات نر به طول2/1-8/1 میلی متر و به رنگ قهوه ای تیره اندکه در بعضی ازنقاط بدن آثاری از رنگ قرمز روشن به چشم می خورد . شاخک آنها 10 مفصلی و از نوع نفی و پوشیده از مو بوده و دارای یک جفت بال شفاف و تخم مرغی شکل است که سرتاسر آن را موهای ظریف و متراکمی پوشانده. روشهای کنترل : مناسب ترین زمان سمپاشی علیه این آفات دهه اول تیرماه همزمان باتفریخ حداکثر تخم هاست اگر چنانچه نتیجه سم پاشی رضایت بخش نبوده می توان علیه پوره های سن 2 زمستان گذران آن با استفاده از روغن و لک به نست 3 درصد قبل از تورم جوانه ها (پیش بهاره) محلول پاشی کرد. لازم به ذکر است که سعی شود شاخه های یک و دو ساله محلول پاشی شود و از سم پاشی برگها جلوگیری شود تا دشمنان طبیعی آنها فرصت کنند که نقش خود را ایفا کنند. 6- سپر دار گوجه Laing (Hom., Diospidae) Diaspidoptus prunarum سپردار گوجه به صورت یک قشر کبره ای مانند به رنگ پوستدر سطح تنه و شاخه های درختان دیده می وشد . علاوه بر خسارت مستقیم خود که از بابت تغذیه خود از شیره گیاهی می نماید تراکم زیاد این آفت باعث دفرمه شدن شاخه های درختان نیز می شود. مشخصات : سپر حشرات کامل ماده تقریباً مسطح گرد و غالباً درحاشیة ، نامنظم بوده و قطر آن 2-4/2 میلی متر می باشد . پوسته پورگی در وسط قرار داشته و به رنگ زرد طلایی و یا قهوه ای مایل به نارنجی بوده و سپر افراد بالغ خاکستری رنگ است . سپر افراد نر از حیث رنگ شبیه افراد ماده بوده و نسبت به آن کشیده تر است . تخمها بیضی شکل است و اغلب، توسط مواد ژلاتینی به هم چسبیده اند . پوره های جوان متحرک و دارای پایه های خود رشدکرده هستند . روشهای کنترل : با توجه به این که ظهور پوره های جوان این سپردار تدریجی و نسبتاً طولانی است . تنظیم یک برنامه سمپاشی مؤثر مشکل خواهد بود. با در نظر گرفتن مشکل مذکور و تک نسلی بودن آن و وجود پارازیتوییلهای فعال در روی این آفت ، سمپاشی اختصاصی توصیه نشده و میتوان آن رادر تلفیق با آفات مهم دیگری نظیر شپشک نخودی کنترل نمود. بایدتوجه داشت که محلول نباید روی برگها ریخته شود و برای کنترل فقط شاخه های درختان باید موردتوجه قرار گیرد . 7- کرم سفید ریشه: Cast ( Col., Scarabaeidae) poyphylla olivreri لاروهای این گونه از حشرات ، گیاه خوار ند و در زیر خاک از ریشه گیاهان مختلف تغذیه می کنند. این آفت در اکثر نقاط ایران وجو دارد و بیشتر در نواحی سردسیری. این آفت عمدتاً به وسیله تغذیه از پوست مابین یقه و انشعابات ریشه های اصلی است که در صورت شدت خسارت ارتباط بین ریشه و تنه به کلی قطع می شود. علاوه بر این گونه گونه های Melolonthag P.adspersa خسارتی مشابه به همین وارد می کنند. مشخصات : طول حشرات کامل 3-4 سانتی متر و رنگ عمومی بدن آنها قهوه ای است و سه نوار روشن طولی در پشت سینة اولی و لکّه های سفید فراوانی در روی بالپوشها دارند . شاخک ازنوع ورقه ای است و اختلاف بسیار بارزی بین شاخک حشرات نر وماده وجوددارد . تعداد شاخکهای ورقه ای درنر 7 عدد و بزرگ و درماده 5 عدد و کوچک است . همچنین در لبة قارچی ساق پای جلویی حشرات نر دو دندانه و در افراد ماده سه دندانه نسبتاً بزرگ دیده می شود. روشهای کنترل : 1. استفاده ازتله های نوری برای جمع آوری حشرات نر و انهدام آنها 2. جمع آوری لاروها در هنگام شخم با بیل کاری پای درختان خیلی کار ساز است . 3. در صورت نیاز به تیمار شیمیایی بهتر است باغ را قبل از سم پاشی آبیاری کرده . مالرو باشد و سرلانس سمپاش ذرات درشت ایجاد کن و در سایه انداز درخت سم پاشی شود. نکته : می توان از سم دیازیتون به مقدار 2 گرم درهر متر مربع همزمان با تفریغ حداکثر تخم ها در اوایل تابستان استفاده کرد. 8- پوستخوار مدیترانه ای درختان میوه: این آفت که از دیر باز در ایران وجود داشته و گونه های متفاوتی دارد ازناحیه کامبیوم در زیر پوست تنه و شاخه های اصلی تغذیه کرده و دالانهایی را در زیر پوست ایجاد میکند . لازم به ذکر است ک این آفت به درختهایی حمله می کند که به نحوی درمعرض تنشهای محیطی قرار داشته است . محل خروج حشرات کامل در روی پوست به صورت سوراخهای گرد و ریز نمایان است . مشخصات : حشرات کامل ، سوسکهای کوچکی به رنگ قوه ای و به طول 4/1- 6/2 میلی متر هستند . تخم این حشرات سفید شیری و بیضی شکل و به طول 5/0 میلی متر است . لاروها کرمی شکل و خمیده به عبارتی فاقد پا هستند . شفیره به رنگ سفید و از نوع آزاد است . روشهای کنترل : همان طور که اشاره شد این آفت به درختانی که در معرض تنشهای غذایی ، آبی ، محیطی و .. قرار می گیرندحمله می کند . لذا رعایت اصول صحیح نگهداری باغها را معمولاً ازخسارت این آفت مصون می دارد. تیمار شیمیایی خاصی توصیه نمی شود ولی اگر در تابستان درختان در معرض تنش کمبود آب قرار گرفتند ضروری است که از سموم فسفره بادوام از قبیل دیازینون ، شاخه ها و تنه های جوان را محلول پاشی کرد . هرس شاخه های آلوده نیز کمک بسزایی در تقلیل انبوهی جمعیت دارد که بهتر است در فصل پاییز باشد. 9- چوبخوار درختان میوه : Dess(cd., Buprestidae) sphenoptera davatchii این گونه که یکی از گونه های مهم چوبخوار درختان میوه است در اکثر نقاط بویژه در آذربایجان شرقی است این آفت مانند سوسک پوست خوار عمدتاً به درختانی که به نحوی دچار تنش شده اند حمله می کند . سوراخهای خروجی حشرات کامل، بیضی کشیده می باشند . مشخصات : حشره کامل سوسکی است به طول 7-9 میلی متر و رنگ عمومی بدن قهوه ای تیره ، پشت سینة اول قهوه ای مسی که در دو لبة جانبی متمایل به قرمز است . پنجه و شاخک تیره رنگ . لاروها سفید رنگ و بدون پا از نوع Vermifam است . روشهای کنترل : مبارزه با این آفت همانند مبارزه با سوسک پوست خوار مدیترانه ای است . اگر چنانچه باغهای جدید الاحداث، درمجاورت باغ های رها شده قرار گرفته باشن . بهتر است یک نوبت تیمار شیمیایی در اواخر تیر ماه به کارگرفته و با استفاده از روغن و لک دو درصد تنه و شاخه های اصلی درختان را محلول پاشی نمود. 10- سوسک طوقه خوار: لاروهای این سوسک به قسمت های چوبی درختان مخصوصاً قسمت پایین تنه ، طوقه و ریشة اصلی حمله واز آنجا تغذیه می نمایند. مشخصات : طول حشره کامل 5/16-27 میلی متر و رنگ عمومی بدن سیاه مات می باشدپشت سینة اول به رنگ سفید دارای 4 لکه نسبتاً برجسته و سیاهرنگ و شفاف است که دو عدد آن در بالا و دو عدد دیگر در پایین قرار دارد. تخم ها بیضی شکل، سفید رنگ و اندازة آن بزرگتر از یک میلی متر است . لاروهای کرمی شکل و بدون پا هستن . بند میانی سینة آنها رشد زیادی می کند و حالت خاصی به آن می دهد به طوری که از ان به لاروهای چکش مانند نیز یاد می کنند. روشهای کنترل: محققین بر این باورند که این آفت در باغهای ضعیف رشد می کند و عواملی ازجمله کمبود آب و استرس ناشی از آن مهمتر از بقیه است . پس باید باغ رابه خوبی مدیریت کرد و در خاک حاصلخیز و در شرایط مطلوبی احداث کرد . چون تخم ریزی معمولاًدرکنار طوقه است اگر در موقع کاشت ، طوری برنامه ریزی کنیم که طوقة درختان حداقل به شعاع نیم متر در سطح بالاتری نسبت به کانالهای آبیاری باشد خیلی مفید خواهد بود. 11- کنة دو نقطه ای درختان میوه : Koeh (Acaria, Tetranychidae) Tetranychus urticae کنة دو نقطهای یاکنة تار عنکبوتی یکی ازمهمترین آفات درختان بادام در بین سایر کنه های گیاه خوار است . این آفت دارای دشمنان زیادی است ولی استفاده بی رویه از سموم و یااستفاده از سموم با دوام باعث طغیان این حشره شده است . مشخصات : کنة کامل بیضی شکل و طول بدن آن حدود نیم میلی متر است . رنگ عمومی بدن در فصل بهار سبز متمایل به زرد بوده و در فصل تابستان به رنگ نارنجی متمایل به قرمز تغییر می یابد . روی بدن لکه های کوچک سیاه رنگی وجود دارد و به همین دلیل به آن کنه دونقطه ای گفته می شود. تخم ها گرد و به رنگ زرد روشن و پوره شبیه به والدبن است . روشهای کنترل : چون خسارت این آفت از کنارهای باغ آغاز می وشد بهتر است سمپاشی موضعی و ازکناره ها آغاز شود و از سمپاشی یکباره کل باغ جلوگیری شود تادشمنان این آفت در محلهای خود حاضر شوندو به عنوان یک سرمایه در اختیارما قرار گیرند. از جمله بیماری های مهم باغ های بادام می توان به 1- بیماری پژمردگی ورتیسلیومی بادام، عامل بیماری قارچ Verticillium dahliae 2- بیماری کالیکوی بادام، عامل بیماری ویروس لکه حلقوی آلو Pruns Ring sport Virus 3- بیماری شانکر کف آلود بادام، عامل بیماری باکتری Zymomonas, SP 4- بیماری شانکر باکتریایی بادام، عامل بیماری باکتری Pseudomonas Syrinage 5- بیماری گال طوقه بادام، عامل بیماری باکتری Agrobacterium tumesaciens 6- بیماری براون رات ، عامل بیماری قارچ Monilimia lau 7- بیماری غربالی بادام ، عامل بیماری قارچ Wilsonomyces Carpophilus 8- بیماری انتراکنوز بادام ، عامل بیماری قارچ Colletotrichum actuatum 9- بیماری بلایت برگی ، عامل بیماری قارچ Seimatsporium linchenicola 10- بیماری اسکاب (Scab) ، عامل بیماری قارچ Cladosporium Carpophlium 11-بیمار زنگ (Rust)، عامل بیماری قارچ Tranzchelia discolor 12- بیماری سوختگی برگ بادام ، عامل بیماری باکتری Xylella fastidiosa 13- بیماری پوسیدگی (آرمیلاریا) ریشه، عامل بیماری قارچ Armillaria mellea 14- بیماری پوسیدگی فیتوفترای طوقه و ریشه، عامل بیماری Phytophtora SPP 15- بیماری های نماتد بادام - نماتد گال ریشه Melodogyne SPP - نماتد زخم ریشه Pratylenchus Vulnus - نماتد حلقوی Criconemella Xenoplax - نماتد خنجری Xiphinema Americanum

منبع: www.ake.blogfa.com
)

برداشت بادام
برداشت: محصول بادام پس از رسیدن میوه ها با دست یا چوبهای بلند و یا به طور مکانیکی برداشت می شود . در زمان رسیدن میوه پوست سبز بادام تغییر رنگ داده پژمرده شده و شکاف طولی در آن ایجاد می گردد ، دراین مرحله به راحتی ازدرخت جدا می شود. میوه بادام برخلاف سایر میوه ها به صورت چغاله ـ میوه سبز ـ نیز مورد مصرف قرار می گیرد، بنابراین در دو مرحله به صورت میوة سبز و خشک محصول آن را برداشت می کنند. - برداشت میوه سبز چغاله : این مرحله پس از چند هفته از مرحله گلدهی که اندازه میوه ها به 1-2 سانتی متر می رسد و مغز آنها کمی سفت می شود شروع می گردد . مدت برداشت در این دوره معمولاً 8 تا 10 روز است و از نکات دیگر که حائز اهمیت است این که برداشت میکانیکی به علت صدمه وارد کردن به شاخ و برگ در این مرحله امکان پذیر نیست . باید مد نظر داشت که برداشت میوه سبز در واقع یک نوع تنک کردن است و میوه سبز بادام را حداکثر تا 3 هفته در انبارهای سرد می توان نگه داشت . در مناطقی که کشت میوه سبز بادام را حداکثر تا 3 هفته درانبارهای سرد می توان نگه داشت . در مناطقی که کشت درخت بادام به صورت دیم است برداشت میوه سبز کمک می کند تا نیاز آبی درخت کم شود. - برداشت خشک : قسمت عمده محصول بادام به صورت خشک برداشت می شود که شامل چند مرحله می شود . ریزش میوه ها از درخت ، پوست گیری ، خشک کردن ، شکستن هسته ها ، درجه بندی و ... می باشد . تمام این عملیات در باغداری پیشرفته به طور میکانیکی و در باغداری سنتی با دست صورت می گیرد . برداشت دستی (سنتی ) : در حال حاضر بادام درتمام باغ های ایران بادست برداشت می شود در این روش با چوبهای بلند و یا با تکان دادن شاخه های درخت سبب ریزش میوه های می شوند . برای برداشت یک هکتار بادام 200-300 ساعت کار و یااین که به 10 نفر کارگر به مدت 2-3 روز نیاز است . برداشت مکانیکی : اساس کار این ماشینها برای تکان دادن ، ایجاد لرزه و ایجاد ضربه به تنه و بازوهای اصلی درختان بادام است . امروزه ماشین های متعددی ساخته شده است که نوع این وسایل با سن درخت ، شرایط اقیمی و وسعت کشت و قدرت اقتصادی بستگی دارد. پوست گیری پس از برداشت محصول بلافاصله پوست آن رااز هسته سوا میکنند . در صورت تأخیر پوست خشک به هسته بیشتر می چسبد و کار دشوارتر می شود برای راحت تر جدا شدن پوسته در باغ های آبی 8-10 روز قبل از برداشت درختان را آبیاری می کنند . درکشور ما پوست گیری بادست انجام می شود ولی در کشورهای اروپایی و آمریکایی این کار با ماشین های پوست کن انجام می شود. خشک کردن : مقدار رطوبت بادام در هنگام برداشت باتوجه به شرایط محیطی و مدیریت باغ بین 15-20 درصد است . پس از پوست گیری و قبل از انبار کردن لازم است که این رطوبت به 6 درصد کاهش یابد اگر رطوبت بیش از حد باشد سریع فاسد می شود. در کشورهایی که آب و هوا گرم و خشک است این کار درهوای آزاد انجام می شود و درکشورهایی که شرایط آب و هوایی اجازه نمی دهد آنها رادراتاقکهایی خشک می کنند . مصرف غذایی بادام : فراورده های بادام متنوع می باشد از جمله در صنایع به صورت بیسکویت ، شکلات ، شیرینی سازی و در آجیل فروشی ها به عنوان خشکبار جزو بهترین تنقلات محسوب می شودو درداروسازی از روغن آن استفاده می نمایند . سالانه هزاران تن از این محصول پس از پوست کنی به صورت مغز بادام سفید ، خلال ، پودر و بادام خرد شده در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.




منبع: roostanews.ir
ثبت کننده: 1

                                                                                                               
 نظرات در مورد این متن 
* نام

* پست الکترونیکی
 ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.
* نظر

  [فراخوانی مجدد تصویر]
 محتوای تصویر را تایپ کنید



نظرات [3 نظر]  
 مطالب مرتبط 
                                                                                                                
برداشت چغاله بادام از 600 هکتاراز باغ هاي خفر جهرم
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جهرم گفت: برداشت چغاله بادام (بادام نو برانه) از 600 هکتار از باغ های خفر این شهرستان آغاز شد.
01:05 یک شنبه 24 فروردین 1393
کشاورزي گيلان فرصت ها، تهديدها و راهکارها/ تغيير کاربري زنگ خطر اراضي شاليزاري شمال
در حال حاضر 317 هزار بهره بردار کشاورزی در 434 هزار هکتار اراضی گیلان مشغول به تولید انواع محصولات همچون برنج، چای و غیره هستند بنابراین بررسی فرصت ها، تهدیدها و راهکارهای ای بخش در استان امری ضروری است.
13:58 دوشنبه 30 دی 1392
2500 تن بادام از باغ هاي خراسان شمالي برداشت مي شود
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: پیش بینی می شود در سال جاری از سطح باغ های بادام استان حدود دو هزار و 500 تن محصول برداشت شود.
20:15 دوشنبه 25 شهریور 1392
استعداديابي57 هزار هکتار از اراضي کشاورزي کهگيلويه و بويراحمد‌
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد از استعدادیابی57 هزار هکتار اراضی کشاورزی این استان خبر داد و گفت: بیشترین استعدادیابی در شهرستان‌های گرمسیری استان است.
06:41 جمعه 01 شهریور 1392
۵۰۸ طرح کشاورزي در استان ايلام به بهره برداري مي شود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی ایلام گفت: در هفته جهاد کشاورزی ۵۰۸ طرح کشاورزی در مناطق و ‏شهرستان های مختلف استان بهره برداری یا کلنگ زنی می شود. ‏
14:40 دوشنبه 27 خرداد 1392
                                                                                                               

فهرست قیمت نهاده ها
جهت استفاده از ابزارک قیمت نهاده ها در سایت یا وبلاگتان اینجا کلیک کنید

اوقات شرعی
جهت استفاده از ابزارک اوقات شرعی در سایت یا وبلاگتان اینجا کلیک کنید

سایر خدمات



تمامی حقوق محفوظ است. انتشار مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
info@www.roostanews.ir

ثبت در لینکهای شخصی
بارگذاری شده در 8.25 ثانیه